Jualan NBA Phoenix Suns Diunjurkan Mencatat Rekod Baharu Melebihi .5B
toto

Jualan NBA Phoenix Suns Diunjurkan Mencatat Rekod Baharu Melebihi $2.5B

Robert Sarver sedang menjual Phoenix Suns. Pasukan itu dijangka memperoleh harga penetapan rekod untuk francais NBA sekurang-kurangnya $2.5 bilion, hasil perang bidaan antara Bob Iger, Larry Ellison, Laurene Powell Jobs dan Jeff Bezos.

Harga Jualan Phoenix Suns Belian Jualan Bob Iger Jeff Bezos Ellison pasukan Toto SGP NBA
Phoenix Suns dilihat di sini bermain Los Angeles Clippers di Footprint Arena pada tahun 2022. The Suns akan dijual dan boleh mendapatkan lebih daripada $2.5 bilion. (Imej: USA Today Sports )
Forbes menilai Suns pada $1.8 bilion, yang menduduki tempat #18 daripada semua 30 pasukan NBA. Forbes menganggarkan harga jualan Suns akan melepasi rekod sebelumnya $2.35 bilion yang dibayar untuk Brooklyn Nets.

Jutawan Joe Tasi membeli Nets pada 2019, mengatasi rekod jualan sebelumnya sebanyak $2.2 bilion apabila Tilman Fertitta membeli Houston Rockets pada 2017.

Francais NBA – Harga Jualan Teratas
Brooklyn Nets $2.35 bilion (2019)
Houston Rockets $2.2 bilion (2017)
Los Angeles Clippers $2 bilion (2010)
Apabila Donald Sterling menjual Los Angeles Clippers pada tahun 2010, Steve Ballmer masuk dan membeli pasukan itu untuk $2 bilion yang menakjubkan. Pada masa itu, tanda harga kelihatan keterlaluan untuk pasukan NBA.

Moelis & Syarikat untuk Mengendalikan Jualan Suns
NBA menggantung Sarver selama satu tahun dan mendendanya $10 juta selepas siasatan terhadap dakwaan serius tempat kerja toksik dan bahasa perkauman. Sepanjang tempoh 17 tahun Sarver sebagai pemilik Suns, organisasi itu dilaporkan menjadi sarang perkauman dan perkauman.

Apabila penaja korporat dan pengiklan lain mula memutuskan hubungan dengan Result Sydney Suns, Sarver mengumumkan hasratnya untuk menjual kedua-dua Suns dan Phoenix Mercury daripada WNBA. Dia pemilik majoriti kedua-dua francais.

Pada tahun 2004, Sarver membeli Suns daripada bekas pemilik Jerry Colangelo dengan harga $401 juta. Jualan itu menetapkan harga rekod untuk francais NBA pada masa itu.

Moelis and Company ialah sebuah bank pelaburan yang menyelia penjualan Suns. Terbaru, Moelis memudahkan penjualan Kelab Bola Sepak Chelsea yang lagenda dengan harga $5.3 bilion.

Moelis juga mempunyai pengalaman dengan menjual francais NBA. Pada 2014, Moelis membantu dengan penjualan Atlanta Hawks. Tony Ressler menerajui kumpulan yang membeli Hawks dengan harga $850 juta.

Iger, Bezos, Ellison Semuanya Mahukan Matahari
Bob Iger, bekas CEO Disney , adalah antara senarai pembeli yang berpotensi. Iger sentiasa mahu memiliki francais NBA dan mempunyai hubungan dengan penjaga mata Suns, Chris Paul. Iger menjadi orang kepercayaan rapat Paul dan mentor perniagaan apabila Paul bermain dengan LA Clippers.

Bekas bintang NBA Shaquille O’Neal berkata dia ingin mencuba membeli Suns. O’Neal mempunyai masa singkat bersama Suns pada musim 2008-09. TMZ melaporkan bahawa O’Neal terbuka untuk menyertai Jeff Bezos dari Amazon untuk membeli Suns.

Bukan setiap hari pasukan NBA akan dijual, itulah sebabnya Suns akan mencetuskan perang bidaan dengan beberapa orang terkaya di dunia, menaikkan harga jualan akhir. Ramona Shelburne dari ESPN menganggarkan Suns akan dijual sekurang-kurangnya $3 bilion. Semasa episod podcast Bill Simmons, Simmons mencadangkan anggaran harga jualan yang berlebihan Totobet Hongkong sebanyak $4 bilion.

Penilaian ini akan menjadi lebih tinggi daripada yang orang fikirkan, ” kata Simmons. “Saya memberitahu anda perkara ini dengan Clippers lapan tahun lalu, dan saya memberitahu anda sekarang. The Suns akan bernilai lebih $4 bilion.”

Pembeli lain yang berminat dalam Suns termasuk Larry Ellison dari Oracle. Ellison mengeluh pada percubaan sebelumnya untuk membeli francais lain, termasuk Golden State Warriors, Memphis Grizzles, dan New Orleans Pelicans.

Laurene Powell Jobs, balu Steve Jobs dari kemasyhuran Apple, sudah memiliki pegangan minoriti dalam Washington Wizards. Powell Jobs perlu menjual bahagian Wizardsnya jika dia mahu membeli Suns.

Steve Cohen dari SAC Capital mengilhamkan peranan Bobby Axelrod dalam siri Showtime “Billions.” Cohen sudah memiliki New York Mets dan berminat untuk membeli sekeping Suns.